top of page
img_4203.webp
Blok 3 
Eenvoudige-bokeh-fotografie-tips.jpg
Afbeelding2.png
tekenen.jpg
Lino

Fotografie mooi & lelijk

2 lesuur - deze opdracht maak je alleen of als duo

 

Maak minimaal 5 foto’s van dingen die jij mooi vindt en minimaal 5 van dingen die jij lelijk vindt.

 

Let op de compositie als je de foto’s maakt.

 

Compositie

 

Compositie in de fotografie betekent dat je de verschillende onderwerpen op zo'n manier in beeld plaatst, dat deze samen een mooi geheel vormen.

 

Van een foto met een goede compositie wordt vaak gezegd dat het fijn is om naar de foto te kijken en dat de aandacht van de kijker getrokken wordt naar de juiste plekken. Zo kan je de aandacht expres iets naar de zijkant plaatsen voor een interessant beeld zoals het konijntje hier naast op de foto. Bij de foto eronder lopen juist alle lijnen naar het midden.

 

Kies de twee beste foto’s uit. Kies nu de beste foto van het mooie en de beste foto van het lelijke. Zet deze twee foto’s naast elkaar in een word-bestand. Stuur dit bestand (met voor+achtenaam & klas)naar je docent.

downloaden.jpg
downloaden (1).jpg
Tekenen naar waarneming 
Deze opdracht maak je alleen in maximaal twee lesuren 
downloaden.jpg
depositphotos_7347148-stock-illustration-hand-writing.jpg
2_edited_edited.jpg

Tekenen naar de waarneming willen we allemaal heel graag goed kunnen! Maar dat moet je wel goed oefenen... Tekenen wat je ziet lukt het beste als je goed kijkt. Probeer maar eens te tekenen wat je ziet!

 

In deze opdracht ga je proberen je eigen handen te tekenen.

 

HOE PAK JE HET AAN?

 

1. Eerst maak je schetsen (op A4 tekenpapier). Dit is niet je echte werk, maar om te oefenen. Hier mag je dus best fouten maken! Leg je ene hand voor je op tafel. Probeer hem zo neer te leggen dat het interessant is om naar te kijken. Teken eerst wat je ziet, zonder naar je papier te kijken. Je zult zien dat dat niet makkelijk is niet zo goed wordt. Toch is dit een belangrijke oefening! Nu het echte werk. 2. Neem een A3 vel tekenpapier en je 2B potlood. Teken en kijk naar je handen. Eerst alleen lijnen en grote vormen tekenen. 3. Vind je het goed genoeg? Kijk dan nu eens naar licht en donker. Daar waar je schaduw ziet, teken je wat donkerder. Vergeet ook de schaduw onder je hand niet. 4. Maak zo je a3 blad vol met 3 tot 5 verschillende handen. Maak je niet druk als het niet zo mooi word als je dacht: iedere keer dat je hierin oefent, word je weer een stukje beter. Fijn hé.

Vlot 

4 lesuur alleen of met twee personen

Tekst vlot. ( met link naar kunstgeschiedenis)

Het vlot van de Medusa (Le radeau de la Méduse, 1818) is de titel van een schilderij van Théodore Géricault, dat in het Louvre in Parijs hangt.

140435_08_medusas_flaade-4grxgz0nr1zid8vh6zdfdg.jpg

De Fransman Théodore Géricault baseerde zijn meesterwerk op een echte schipbreuk. In 1816 voer het fregat Méduse op een zandbank op 60 mijl uit de westkust van Afrika. Er pasten 250 opvarenden in de sloepen, en 147 anderen klommen op een houten vlot dat op sleeptouw genomen werd.

Maar de kapitein liet de touwen doorsnijden omdat het vlot de sloepen ophield.

 

Op het vlot werd algauw gevochten om de schaarse proviand. Al in de eerste nacht kwamen 20 mensen om, soms door zelfmoord. De golven beukten op het overbeladen vaartuig in en alleen de schipbreukelingen in het midden werden niet weggespoeld.

Na vier dagen waren er nog 67 man over op het vlot. De honger zette een aantal van hen aan tot kannibalisme. Het recht van de sterkste gold: de doden werden opgegeten en de zwakken overboord gegooid.

 

Op dag 12 kreeg het Franse schip Argos het vlot in zicht. 15 opvarenden werden gered, van wie er vijf later alsnog bezweken. De kapitein en de rest van de bemanning in de sloepen slaagden erin de Franse kolonie Senegal te bereiken.

De 27-jarige Géricault vond het een fascinerend verhaal en wilde het vereeuwigen. Het resultaat maakte hem wereldberoemd.


Kijk het filmpje hiernaast

Nu gaan wij zelf een vlot maken. Dit gaan wij doen door te construeren, een mooi woord voor: in elkaar zetten.

 

De werkwijze is als volgt:

Maak een ontwerpschets. Daarbij denk je na over het formaat van je vlot, het materiaal wat je wil gebruiken en de manieren waarop je het in elkaar gaat zetten. Hoe gaat jouw vlot vooruit?  Heb je een zeil of een peddel? Bescherm je de opvarende tegen de wind, regen of zon? Hoe dan?

 

Zoek je materiaal en het goede gereedschap bij elkaar.

Ga nu aan de slag. Wees origineel en creatief.

LET OP: Gebruik allerlei materialen.
Maximale maat is 30 x 30 cm
Werk netjes af

GEEN LIJM GEBRUIKEN

Afbeelding2.png
Afbeelding3.png
Afbeelding1.png

KIJK EERST HET FILMPJE

Zoek een goed voorbeeld dat je kan gebruiken voor je linosnede. Google maar eens op linosnede, dan zie je dat je niet heel precies kan werken, dus let daarop!

Opdracht 1 - Snij uit linoleum een stuk van 10 X 15 CM en neem je voorbeeld hierop over.

Opdracht 2 - Guts met linogutsjes alles weg dat je WIT wil laten. Wat je laat staan wordt wel afgedrukt!

Opdracht 3 - Maak een proefdruk in zwart-wit.

Opdracht 4 - Is je proefafdruk goed? Maak dan een kleurendruk, net als in het filmpje met twee lagen over elkaar!

Succes!

LINOSNEDE -
maximaal 4 lesuren je maakt de opdracht alleen
Fotografie mooi & lelijk
Tekenen naar waarneming 
Vlot
bottom of page