blok 2

Op reis (3 delen)
Jules Verne (1828 –1905) was een Frans schrijver van avontuurlijke reisbeschrijvingen met nieuwe technieken, naar vele delen van de aarde en naar onbekende gebieden zoals de diepzee, het binnenste van de aarde en de maan.
Vaak wordt hij gezien als de vader van de sciencefiction. Dit komt waarschijnlijk door het fantastische karakter van zijn verhalen, die meestal op toen bestaande kennis geïnspireerd waren. De belangstelling voor wetenschap en het geloof in technische vooruitgang was groot in zijn tijd, de negentiende eeuw. Er werden veel reisverslagen geschreven en gelezen. Het is bijzonder, hoe Jules Verne vanuit zijn fantasie nieuwe voertuigen bedenkt: zo begon men in zijn tijd net bekend te worden met het begrip onderzeeër.
Op de Wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs was een model te zien van Le Plongeur (de Duiker), waarop de illustrator (=tekenaar) van het boek zich baseerde. Het vaartuig werkte op samengeperste lucht en bleek zeer onpraktisch. De natuur van de diepzee kon worden bestudeerd in boeken en artikelen. Tijdens het schrijven ontdekte Verne in de krant een vervolgverhaal over een reis met een kleine duikboot aangedreven door elektriciteit. Het was geschreven door een wetenschapper.
Dat Verne zijn fantasie niet altijd toetste aan de werkelijkheid blijkt uit de beschrijving van de onderzeeër Nautilus. Op de illustraties oogt het vaartuig smal en gesloten, terwijl binnenin grote ruimtes blijken te bestaan voor een bibliotheek, een eetzaal, en een groot rond venster dat uitzicht biedt op de diepzee.
De reis om de wereld in 80 dagen (1873) is Vernes succesvolste verhaal geweest. Maar hij schreef ook: deel 2 Reis naar de Maan en deel 3: Vijf weken in een luchtballon Deel 4: Twintigduizend mijlen onder Zee deel 5: Reis naar het middelpunt der Aarde.
Deel 1
maximaal 2 lesuren
deze opdracht maak je alleen!
Beantwoord de volgende vragen:
• Als ik nu op reis zou kunnen, welk van de 5 reizen zou ik willen maken (om de aarde, naar de maan, in een luchtballon, in de diepzee, naar het middelpunt van de aarde)?
• Kies één van de reizen uit: hoe zou je voertuig eruit zien? Hoe zou dat in deze tijd worden vormgegeven?
• Wie neem je mee en waarom? Wat voor spullen neem je mee en waarom?
• Wat verwacht je aan te treffen, te zien, mee te maken? Gebruik je fantasie!
gedichtje + illustratie
Schrijf een gedicht over de reis zoals je die zou willen maken. Gebruik veel fantasie en probeer in je gedicht wat beelden te schetsen van wat je zou kunnen tegenkomen: dieren, fantasiefiguren, mensen, landschappen maar ook gevoelens over wat je mee maakt: is het spannend, of juist grappig, gaat er iets mis of wordt het een groot succes?
1. Schrijf een gedicht van minimaal 12 regels.
2. Maak een illustratie (tekening) bij je gedicht. Denk eraan dat je details tekent.
Deel 2
maximaal 4 lesuren
maximaal met 2 personen
Maak je voertuig en zorg dat je er zelf inzit.
Denk daarna goed na over het voertuig dat je nodig hebt voor juist deze reis. (volgende week gaan we die namelijk bouwen. Je kunt deze week alvast spullen daarvoor verzamelen.
Denk aan: lege verpakkingen, resthout, takken, blikjes, groentenetjes etc….) Je mag je gedicht mooier maken door er tekeningen bij te voegen of versieringen (dat levert ook extra punten op!)
Je mag je laten inspireren door kunstenaars maar het mag geen voorbeeld van internet worden.
Verder krijg je punten voor:
– creativiteit
– originaliteit
– afwerking
– verfijning
– stevigheid
– past het bij je gedicht
Okee, we gaan op reis!
Nu kun je je voertuig gaan maken. Hopelijk heb je veel spullen verzameld om mee te kunnen bouwen. Gebruik zoveel mogelijk restmaterialen als oude doppen, karton van dozen, drinkkartons, netjes, blikjes, wat je maar vinden kan….
Bouw het voertuig dat je nodig hebt voor jouw reis (zoals je die in je gedicht hebt beschreven). Wordt het een duikboot? Een raket? Een vliegend schip? Een luchtballon die kan varen? Gebruik je fantasie!










Deel 3: Waar gaat de reis naartoe?
Maak een foto of filmpje van je voertuig, dit kan met behulp van de green screen. Je kan ook een zelf een achtergrond maken. Plaats jouw voertuig in een zelfgekozen ruimte, waar ga je naartoe? Kan je voertuig bewegen?

INSECT VAN IJZER
Tijd: 6 uur - deze opdracht maak je alleen
-Bekijk meerdere afbeeldingen van een door jou gekozen insect.
o Vooraanzicht
o Zijaanzicht
o Details ogen, schild, mond, voelsprieten etc
- Maak op 1 A4 5 kleine schetsen van dit insect zoals hieronder. Laat deze nakijken voor een cijfer!
- Je gaat dit insect namaken van het materiaal: ijzerdraad, blik, gaas, schroefjes, spijkers, popnagels, etc.
- Je gebruikt de technieken: kloppen, vouwen, draaien, knopen, wikkelen etc. Vraag je docent hoe je blik kan kloppen voordat je begint.
PAS OP! Blik is scherp!



Etsen maximaal 4 lesuur - je maakt de opdracht alleen


Hiernaast zie je twee etsen van de kunstenaar Han van Hagen. Zie je het verschil tussen licht en donker? Hoe kan dit?
Het woord `etsen` is afkomstig van het Duitse `ätzen` dat `invreten` betekent. Het is een proces waarbij een tekening in metaal of glas wordt uitgebeten door een zuur met het doel er een afdruk van te maken.
Bekijk het volgende
https://schooltv.nl/video/de-etsen-van-rembrandt-rembrandt-in-zwart-wit/
​
Nu jij!
- Begin met het zoeken van een plaatje ( getekend!) van een stukje natuur of stadsgezichtje, zie voorbeeldjes.
- Leg er een doorzichtig stukje kunststof op en kras de afbeelding over met een kraspen.
- Wrijf de gekraste tekening in met ets inkt en wrijf na met krantenpapier. - Maak nu een vel papier vochtig en druk de tekening erop af met de drukpers in het lokaal. JE DOCENT DOET HET EERST VOOR.
- Experimenteer met kleur en/ of grijstonen en achtergrondkleuren. Wat vind je mooi? Welke sfeer heeft jouw afdruk?

Bloem schilderen (2 opdrachten die je alleen maakt)
Opdracht 1 - Bloemtekening/schildering - maximaal 4 lesuur
Bij deze opdracht ga je een vlak vullen met getekende bloemen. Volg de volgende stappen op en maak je eigen schitterende veld met wilde fantasiebloemen!
Hoe ga je te werk?
1. Pak de spullen die je nodig hebt
2. Trek de (ronde) vormen over op papier, laat daarbij de vormen elkaar overlappen en van de papierranden lopen, zie v.b.
3. Zet in het midden van elke cirkel een stipje.
4. Nu ga je vanuit elk stipje de cirkel vullen met een patroontje dat je zelf bedenkt.
5. Gebruik voor sommige cirkels een nieuw patroontje. Zie je het bloemenveld al ontstaan?
6. Als dat af is ga je tekening overtrekken met zwarte stift of een fineliner. Begin met de voorste cirkels. Die zie je helemaal, zij overlappen de achterste bloemen. Die zie je dus niet helemaal. Vraag hulp aan je docent. Bekijk onderstaande voorbeelden goed en ga dan aan de slag.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Opdracht 2 - Bloemschilderij - maximaal 2 lesuur
Bij deze opdracht ga je een vlak vullen met geschilderde bloemen. Volg de stappen en maak je eigen schitterende veld vol wilde fantasiebloemen! Hoe ga je te werk?
1. Pak de spullen die je nodig hebt
2. Meng je witte verf met een klein beetje van een andere kleur, meng met wat water!
3. Schilder je karton aan de voor en achterkant
4. Trek de ronde vormen nu over op je karton, laat de vormen elkaar overlappen!
5. Meng nu je verf tot mooie kleuren en beschilder de cirkels met korte, draaiende streken. Oefen even op kladpapier Zie je het bloemenveld al ontstaan?
6. Begin met de achterste cirkels, die zie je niet helemaal want de bloemen ervoor gaan ze overlappen. Laat de verf drogen voordat je er weer overheen schildert. Vergeet niet het water te gebruiken!! Bekijk onderstaande voorbeelden goed en ga dan aan de slag.
Dit heb je nodig
- Een half A4 (dik) tekenpapier
- Een HB potlood
- Gum
- (Ronde) vormen om over te trekken, verschillende maten!
- kroontjes pen en inkt



- Een plaatje karton
- Palet met de kleuren: Rood, geel blauw en wit
- Kwast
- Een potje water
- Een HB potlood
- Ronde vormen om over te trekken, verschillende maten

